Revidert
salmebok for
muntre julelag Matsanger og
drikkeviser for enhver smak Erik Nord, 2024 Det
nedenstående er smaksprøver. Resten kommer litt før jul. Innhold i hele
samlingen (sanger i rødt er med i smaksprøven): A
Førjulstid 1 September i julesoppskogen 2 November i California 3 Julebord i utforbakke 4 Forhåndssmak i vaskekjelleren 5 Smalahovemesse 6 Sildeskjebne 7 Juleønske fra de over seksti 8 Pepperkakekirke 9 Raudvin lagra frå 1970-tallet 10 Enkesild
bittelille juleaften 11 Feliz navidad uten stress
(Julegris slapp nå av) B 12 Mellomspill:
Skjelett i skapet C
Juletid 13 Jula starter
i Australia 14 Mandelrisgrøt (eller -krem) 15
Bursdagssang for mor og barn 16 Å,
kom alle dyra (Adeste fideles) 17
Ribbe 18 Pinnekjøtt 19
Torsk 20 Lutefisk 21 Okse 22 Sørgesang fra
grønnsakseng 23 Vi
går oss over sjø og land 24 Du
store, knitrende gave, goddag 25 Kakevise 26 Tomhendt jul D
Nyttårstid 27 Dyresteik 28
Anders And 29 Gåsefangst 30 Gåsehud 31 Storviltmesse
(for elg og hjort) 32 Varm kalkun 33 Hallelujah, turkey to ya! Forord I 2023 gikk sju
prosent av nordmenn rundt juletreet på julaften. Snart er det ingen som kan
‘Jeg synger julekvad’ lenger, og ytterst få som behersker mer enn to vers av
‘Et barn er født i Betlehem’. Det er synd at en eldgammel jule- sangkultur
er i ferd med å gå tapt. Jeg tror vi må tenke nytt for å bevare. Det strenge
båndet mellom sange og gange bør løses opp. Jeg er
overbevist om at mange gjerne blir med på en julesang eller to hvis det byr
seg anledninger mens man sitter i ro og slapper av – ikke minst ved bordet
under inntaket av ribba eller pinnekjøttet eller torsken. I min egen
kjernefamilie går vi fremdeles rundt treet ut på kvelden. Men de siste årene
har vi før det stemt i med ‘Glade jul’ så snart vi har satt oss til bords og
kanskje slått til med ‘Du grønne glitrende tre’ og ‘Deilig er jorden’ litt
lenger uti måltidet. Det kjennes så riktig. Hver gang stiger julestemningen
og godfølelsen. Vi er sikkert
ikke de eneste som ter oss slik. Men det er nok ikke vanlig å synge ved
julaftensbordet. Etter min mening er det en skikk som svært mange av de tusen
hjem kan ha glede av å ta opp. Kanskje kan den i framtida bli like vanlig som
det en gang var å gå rundt treet. Jeg har tatt tanken litt videre. Det
forekommer mange gilde samlinger i de-sember – fra
julebord med kolleger via familiemiddager gjennom jula til venners lag på
nyttårsaften. Et titalls tradisjonsrike retter av svin, okse, storvilt,
fjærkre og fisk er gjengangere på menyen, og mange hygger seg med både det
ene og det andre i glasset. Stemningen kan bli stor. Løs-sluppenheten likeså. I denne boka har
jeg sluppet uhøytidelig-het og munterhet løs og inn i de gamle, kjære
julesalmene og gjort matsanger og drikkeviser av dem. Det skal være vers for
enhver smak. De reviderte
salmene kom brått og overraskende på meg. Det skjedde i de dager da jul og
nyttår ble feiret i Stavanger og Oslo i 2023 og i de første ukene av det nye
året. Salmene utgjør bokas dypere ‘raison d’être’. Men i løpet av
de foregående 25 årene hadde jeg skrevet noen andre sanger som – uten å være
salmer – har tilknytning til jula og kan passe godt til førjulstid og dens
julebord. Jeg har tatt med disse som bokas første del. Dernest kommer
salmene pluss slikt som enerbærbusken, vandring over sjø og land og reven som
overrasket grisen. Det hele avsluttes med ‘Hallelujah,
turkey to ya!’ på
nyttårsaften. Da er det bare å renske stemmen! Oslo, 30. januar
2024 Erik Nord Smaksprøver 5
Smalahovemesse Før
smalen: Ja, vi elsker dette lammet Ja
vi elsker dette lammet som
det stiger frem, furet,
værbitt over pannen i de tusen hjem. Elsker,
elsker det og tenker på
dets far og mor og
den sauenatt som senker drammen
på vårt bord, og
den sauenatt som senker, senker
drammen på vårt bord. Norske
mann i hus og hytte pass
for store Gud! Alle
lam han vil beskytte, mørkt
det kan se ut. Men
for hodet har vi kjempet, mødrene
har grett. Kropp
og bein de har vi lempet så
vi vant vår rett. Kropp
og bein de har vi lempet så
vi vant, vi vant vår rett. Under
smalen: Blant alle lamme Blant
alle lamme i øst og vest er
røyka lammet mitt hjerte nest. Den
gamle søye med fett rundt øyet meg
huer best. Jeg
elsker lepper og nesebor, det
vesle øret og tunga stor. For
stramme skinnet om bollekinnet jeg
mangler ord. Fra
tungespissen til ørets kam, fra
øyehulen til mulen stram, der
er jeg hjemme og kan istemme: Mitt
kjære Lam! Etter
smalen: Å, eg veit meg eit
lam Å,
eg veit meg eit lam langt
her opp mot nord med
ei lukt fin og stram, kilar mitt nasebord. Her
eg gjerne er gjest, her
mitt hjarte er fest med
dei finaste, finaste band. %
Å, eg minnest, å eg minnest, å,
eg minnest så vel dette
lam %. 14
Mandelrisgrøt / mandelriskrem (Å,
reven rasket over risen) Å,
reven rasket over risen. Å,
reven rasket over risen. Så
får vi lov, så får vi lov å
synge mandelgrøtvisen (1). Å,
hvor er mandelen nå i år? Å,
hvor er mandelen nå i år? Hvor
har den gjemt seg og
hvem den får og
dermed tvinges til å spis'en? Men
reven kommer nok med grisen den
overrasket utpå isen -
av marsipan, i cellofan - og
er du heldig får du spis'en! Så
hvor er mandelen nå i år? Ja,
hvor er mandelen nå i år? Hvor
har den gjemt seg og
hvem den får og
hvem får marsipangrisen? (1)
Eventuelt 'mandelkremvisen'. 15
Bursdagstakk til mor og barn (Så
går vi rundt om en enerbærbusk.) Velkommen
til fødselsdags- selskap
i kveld, selskap
i kveld, alt er på stell. Hvem
som har bursdag? Det vet vi så vel tidlig
en juleaften. Før
gikk vi rundt om en pjusk
grantrebusk, pjusk
grantrebusk, som fant og slusk. Før
gikk vi rundt om en pjusk
grantrebusk langt
ut på juleaften. Nå
sitter alle ved ribbe og brusk, med
hefte for husk, ved ribbe og brusk. Nå
sitter alle med sviktende husk og
synger med samme kraften. Store
og små er nå kommet på plass, i
julestas, nå gir vi gass. Store
og små er nå kommet på plass, kortreist
og langveisfarne, Hever
nå alle med glede sitt glass, sopraner
og bass, ingen si’r pass. Så
hever vi alle med glede vårt glass for
moren til bursdagsbarnet. Josef
sin rolle vi ligge lar her, usikker
er, tvilen er svær. Josef
sin rolle vi ligge lar her men
uten den jomfru Maria hadde
vi neppe fått hope oss her, hope
oss her, i juleklær. hadde
vi neppe fått hope oss her hvert
år nå på denne tida. Hvor
barnet hen ville var
tydelig en stund, i
bunn og grunn, på torg og i lund. Visdom
ustanselig kom fra hans munn og
budskap om frelsen den gode. Men
vi har et spørsmål som
ikke har svar. Saken
er klar: Det har ikke svar. Bor
nå i himmelen hans store Far eller
bare i mange sitt hode? Med
ribbe og surkål og saus og potet, ingen
det vet, med saus og potet. Vi
uansett hedrer den store profet som
hvert år med minner oss gjester. Så
gjør vi så når vi hever vårt glass, sopraner
og bass, hever vårt glass og
midt oppi hedskap gir ære og plass og
en takk til mesternes Mester. 16
Å, kom alle dyra (Adeste fideles / Oh, come
all ye faithful) Å,
kom alle gjester! Ved
vårt vinterblot vi
minnes en Mester som
Jorda forlot. Hans
budskap milde fortjener
mange gilde. Så,
la nå maten komme til
hedninger og fromme, la
også drikke flomme ved
dette bord. Å,
kom alle dyra, dyr
det rundt oss kryr 'a som
ikke for mennesker er
fredet ennu. Kom
svin og smale, kom
gås og tyr med hale, kom
alle de som folk skyr, som
elg og hjort og reinsdyr, kom
and, kalkun og svale og
til og med ku. Refreng: Kom
kjære dyr nå, alle, fra
sjø og skog og stalle. Nå,
kom til oss, alle, vi
får dere ned. Venite animalia, venite animalia, venite animalia, Vos
edamus. 17
Ribbe (Du
grønne glitrende tre, goddag) Du
gyldne, glitrende gris goddag, velkommen
du som vi ser så gjerne. Ligg
rolig nå og slett ikke klag på
at vi hode og bein måtte fjerne. På
juleduken står list fra buken, og
til den buken er skikken og bruken medister,
kål, potet og skål. Ja,
gyldne, glitrende gris goddag, velkommen
du som en gang var stjerne, med
sprøstekt svor og med flere lag av
fett vi ikke ønsker å fjerne. Det
trives jo sammen med
vesle drammen, og
drammen den tager vi alle sammen og
synker ned i julefred. 19
Torsk (Jeg
er så glad hver julekveld) Jeg
er så glad hver juledag for
at jeg fødtes som norsk, for
hvilke andre lands julelag har
tradisjon for torsk? Og
hvilket annet lands kokketeam har
hørt om sandefjordsmør, og
at atlanterhavsdyr i stim på
julebordet bør? D'er nok av fråtsing
i sau og svin. Det
trengs óg litt annen smak. Andektig
fjerner jeg bein og skinn og
nyter fileten i flak. I
går jeg knasket på svor så fin. Nå
passer noe magrere meg. Jeg
hever med glede mitt glass med vin for
deg, min kjære skrei. 23 Vi
går oss over sjø og land Vi går
oss over sjø og land
24
Du store, knitrende gave, goddag Du
grønne glitrende tre som står alene,
stille der borte i hjørnet, med
pakkehaug som selvfølgelig får det
til, hos barna, å krible i klørne. Det
er ei lenger ting
som de trenger, og
etter åpning de
fra seg slenger, men
kvaler skjul, nå er det jul! Han
Mads på sju vil ha ny mobil og
ser i haugen en lovende eske. Helene
hanker inn, under tvil, det
som kan være en ny Gucciveske. Henriette
må gjette, hvor
er nå nettbrettet? Mens
Jack får myk pakke med
Louis Vuitton jakke. Og
haugen er stadig
like svær. Papir
og hyssing og sløyfer og bånd snart
dekker alt som kan finnes av flater. 'Men
hør! Vi kan ikke ha det sånn!' Far ser fortvilt på familias mater, som
sitter og bakser med pakker og sakser og
nå óg må lose alt søppel i pose. Stilt
i en krok blar
far i ny bok. Til
slutt selv barna utmattede er av
alskens store og små duppeditter, og
julefred er omsider nær når
alle sammen på TV'en titter. Det
gomles Goro og hjortetakken er
rette tilbehør til konjakken. Så
skjønt på hell vår
julekveld. 28
And (Deilig
er den himmel blå) Deilig
er den himmel blå, hvite
skyer, fugler små. Under:
Jorder, større fugler, bønder
forer dem brødsmuler så
de runde, fete blir og
på julebord en svir. Det
var litt før julenatt, Anders
svømte fram og att under
himmelens lyse bue. Da
med ett det ble å skue: Han
ble hanket inn og flådd. Nå
har han vårt taffel nådd. Om
du har på magert lyst, hold
deg da til rygg og bryst. Selv
er vi for fett utskårne, velger
derfor heller lår'ne eller
kanskje halens stump? Smaksbombe
er andas gump! Anders
lenge konfitert i eget
fett og så brasert. Med
litt rotgrønt og litt rosen- kål
fullbringes nyttårskosen. Tenner
løper vilt i vann. Skål
for kokka, skål for and! 33
Hallelujah, turkey to ya! (Mel:
Hallulujah) ./.
Hallelujah, turkey to ya. ./. On New Year's Eve so many
foods are served for different
party moods like pork and beef and some will even stew ya. But if you are old fashioned
nerd no creature like a big fat
bird all stuffed and drowned in
gravy so will fuel ya. ./. Hallelujah, turkey to ya. ./. The nerd is fine with many
fish and troubles not with any
dish of chicken, duck, but nonetheless he'll sue ya if never, ever you have
heard that New Year calls for
gobble bird that paired with wine is guaranteed to fuel ya. ./. Hallelujah, turkey to ya. ./. ./. Happy New Ya’,
Hallelujah. Turkey to ya. Happy New Ya’. ./. |