Slankekurs Erik Nord, august 2024
Innledning Omkring 1. mars gikk jeg på badevekta for første gang på 5
måneder og oppdaget til en smule forskrekkelse at jeg hadde gått opp 6 kilo
uten å ha fått det med meg i speilet. Da tok jeg grep og gikk jeg ned 13 kilo
på 13 uker. I den neste måneden fjernet jeg en kilo til. Siden har jeg uten
problemer holdt vekta. Folk spør meg hvordan jeg klarte (og klarer) det. Svaret på dette spørsmålet er delvis trivielt. Men slanking og
det å holde vekta framstilles ofte som et spørsmål om viljestyrke. Jeg har
erfart at det mer er et spørsmål om innsikt og årvåkenhet. Da settes ikke
viljestyrken på prøve i det lange løp. Jeg fant fram til det unødvendige og det lett
unnværlige i inntaket mitt og konsentrerte meg om å kutte ut dette. Jeg
hadde dermed et forholdsvis lite tap av velvære mens nedgangen sto på, og
holder nå vekta med like høyt velvære som før. La meg kalle mine nye vaner, der de unødvendige og lett
unnværlige elementene er kuttet ut, for ‘kloke vaner’. Tapet av velvære under nedgangen skyldtes at jeg hadde et
betydelig daglig kaloriunderskudd og ofte måtte motstå sultfølelse. Det
krevde viljestyrke i en periode. Men da vektmålet var nådd, ble
kaloriunderskuddet unødvendig. Nå kunne jeg slippe opp - herunder være mindre
streng med utskeielser av og til - og legge meg på et høyere kaloriinntak som
innebærer balanse mellom inntak og forbruk. Det krever bare at jeg fortsetter med de
nye, kloke vanene. Viljestyrke er ikke lenger noe jeg behøver å
mobilisere. Det unødvendige og lett unnværlige viste seg fort å være mere
omfattende og allestedsnærværende enn jeg var klar over. I mitt tilfelle
handler det om nedenstående elementer. Jeg tar med stort og smått i kronologisk
rekkefølge gjennom dagen så leserne kan se bredden i mulighetene og kanskje
finne noen interessante tips. Den nye hverdagen Jeg droppet sjokolade/kjeks til morgenkaffen og nøyer meg nå med
et knekkebrød eller to med syltetøy. Svært lett å gjennomføre. Effekt per
dag: Ned fra 200 til 100 kcal. Etter morgenkaffen tar jeg en økt ved PC’en
fram til ca klokka 11. Først da spiser jeg frokost.
Svært lett å gjennomføre, for når man er konsentrert om en aktivitet av et
eller annet slag, melder ikke sultfølelse seg så lett. (Lediggang er roten
til all trøstespising.) Til frokost skjærer jeg like mange, men tynnere skiver av
hjemmebakt brød, som jeg rister så de blir gode å knaske på, og legger på
syltetøy, ikke gulost f.eks. (som har langt flere kalorier). Sammen med et
glass skummet melk er dette en fornøyelse jeg gleder meg til hver dag!
Effekt: Ned ca 100 kcal. Med sein frokost blir spising ved lunsjtid uaktuelt. I stedet
blir det noe i to-tretida. Det kan være tre brødskiver. Det er jo ikke mange
timer til middag. Jeg er på tur med sykkelen nesten daglig. Når jeg kommer hjem i
firetida, har jeg likt å kose meg med en liten pils og peanøtter før
middagslagingen. Jeg skiftet til sukkerfri leskedrikk og blomkålbiter med
salt og litt olivenolje, gjerne iblandet oppskåren, lett sukret tomat. Jeg
oppdaget at det var hvilen og freden etter turen og leskingen og knasken og saltet som var det viktige, ikke alkoholen og
fettet (som begge er svært kaloririke). En uvane på 500-600 kcal per gang
flere dager i uka er erstattet av en vane på omkring 100 kcal per gang. Og
blomkål/tomatblandingen er det virkelig verdt
å prøve! Utsatt frokost og mellommåltid fører til at middag ikke trenger å
inntas før i halv seks - sekstida. Middag gir betydelig rom for reduksjon av
daglig kaloriinntak, dels ved endring av sammensetning, dels ved reduksjon i
mengde: Vi har erstattet fete pølser og kjøttkaker og kjøttdeig med rein okse- og
svinefilet, fisk og kylling med halve kaloriinnholdet. Det er overkommelig
når man nøyer seg med 100-150 gram i stedet for 200 gram. Poteter har dobbelt så mye kcal per 100 gram som kål, gulrot,
blomkål, purre, selerirot mm, for ikke å snakke om
salat. Ris og pasta er enda verre enn potet. I vektnedgangsperioden dynget
jeg på med de nevnte grønnsakene, gjerne 4-5 av dem samtidig og i adskilt
form for å tillate deres ulike, gode smaker å tre fram. Veldig lett og
tilfredsstillende å gjennomføre. Jeg pleide å spise halvannen porsjon til middag. Det holder med
én god porsjon og en appelsin for et hyggelig måltid med kona og god
metthetsfølelse. Vi tilbereder ikke mer enn for den ene porsjonen og blir
dermed ikke fristet til å skli ut. Samlet effekt per dag: Ned fra 700-800 til ca
400-500 kcal. Lett forskjøvet middag innebærer litt kortere kveld for fusing på
noe godt og snoking i skapene (f.eks. etter potetgull) .
Effekt per dag: Ned 100-200 kcal? Men noe inntak blir det: Kaffe i sjutida: Som med morgenkaffen: Jeg har droppet
sjokolade/kjeks og nøyer meg med et knekkebrød eller to med syltetøy. Svært
lett å gjennomføre. Effekt: Ned fra 200 til 100 kcal. Kveldsmat en gang mellom ni og ti: Ristet brød som til frokost i
stedet for en solid porsjon havregryn eller frokostblanding med melk,
syltetøy og sukker. Effekt: Ned ca 100 kcal. Rødvin på slutten av dagen: Jeg pleier å hygge meg med et glass
eller to ved peisen. Alkohol er ikke bare svært kaloririkt (700 kcal per 100 gram).
De fleste av dagens rødviner har så høy alkoholprosent at de også gir mer
promille enn det man egentlig er ute etter på en hverdagskveld. Nå blander
jeg vanlig rødvin og alkoholfri rødvin femti-femti. Det er ikke like edelt,
men det har vært en lett vane å legge seg til. Hyggen er der fortsatt. Effekt
per dag: Ned 100 kcal. ‘Kioskkonsum’: Nå tar jeg en kroneis sjokolade i
stedet for en svær Lions is i bilen på vei til
hytta og ved andre anledninger. Effekt per gang: Ned 200 kcal. Tre rosinboller på t-banen på vei hjem fra en tur på byen er
droppet. Det holder å konsentrere seg om Wordfeud
eller en bok, eventuelt med en kroneis sjokolade.
Effekt per gang: Ned 200-400 kcal. Hjemme er potetgull ikke lenger i skapet. Summa summarum I sum blir effektene nevnt ovenfor så store at man skulle tro at
jeg stadig går ned i vekt. Men store og små utskeielser i og innimellom de
faste innslagene er ikke nevnt. Jeg holder derfor vekta. 80-81 kilo, nå i to
måneder. Poenget – og det glade budskap - er at kloke vaner i hverdagen gjør
at man kan slappe av og nyte når man har lyst. Men alle som ønsker å legge seg på en ny og varig lavere
kroppsvekt, må selv finne fram til sine egne unødvendige og lett unnværlige
kaloriinntak. De finnes garantert! |