Til snarveier for solforhold og ølpriser

 

Til meny, solguide

 

Til nettstedets forside

 

 

            

Kjenn din uteby

(Trivial Pint Pursuit)

 

Et kunnskapsspill om Oslos uteserveringer

 

 

Det kan være to eller tre individuelle spillere eller to par eller lag mot hverandre. For enkelhets skyld forklarer jeg nedenfor for tilfellet to spillere. Det er lett å tilpasse til flere.

 

Essens: Begge spillere må ha mobiltelefon. Man velger bilder av serveringssteder fra oversikten i dette nettstedet og viser dem fram for motspilleren, som skal si hvor stedet ligger, hva det heter, hva ølet koster og når på kvelden sola blir borte.

 

Engelsk rettskrivning smitter over på norsk - del 2 - Norsksonen

 

Det gis ett poeng for hvert riktig svar. Den som først når det fastsatte målet, kan (for eksempel) få et snitt spandert av den andre.

 

Noen hevder hardnakket at det heter «en snitt øl»: – Helt galt, mener ...

 

Det er flere måter å gå fram på. Her beskrives to av dem.

 

1. Den første måten gir rom for flaks og uflaks med spørsmålene (i likhet med vanlig Trivial Pursuit).

 

Den ene spilleren sier et tall mellom 1 og 307. Den andre finner vedkommende uteservering på en nummerert alfabetisk liste på www.eriknord.no/UteserveringAlfa.htm.

 

Han/hun merker seg stedets navn, lokalisering og ølpris, trykker på lenken og finner fram til bildet av stedet. Mobilen legges horisontalt (i ‘landskapsposisjon’), og bildet forstørres slik at det fyller hele skjermen og avslørende tekst fjernes. Bildet vises motstanderen.

 

Hvis bildet selv inneholder områdets og/eller serveringsstedets navn, bortfaller spørsmål om og poeng for dette/disse. De andre spørsmålene stilles uansett. Spørsmålet om når sola blir borte, må knyttes til en bestemt tid på året. Det enkleste er å velge ‘ved St.Hanstider’, fordi dette leses enklest på soldiagrammene (den øverste solkurven).

 

Husk å korrigere for sommertid når soldiagrammer leses.

 

Riktig svar mht bydel/gate skal straks bekreftes (for å inspirere). Hvis spilleren ikke klarer lokaliseringen, skal han/hun få vite svaret som hjelp til å besvare de neste tre spørsmålene.

 

Oppnådd poengsum noteres, og så er det den andre spillerens tur til å si et tall mellom 1 og 307. Dette må være minst 10 plasser unna det foregående tallet. (Grunnen til det sistnevnte er at spilleren kan ha lagt merke til ‘naboer’ i den alfabetiske lista da han/hun slo opp på forrige tall.)

 

2. Den andre måten å spille på har mer preg av kamp og strategiske valg. Den består i at begge spillere åpner bydelskartet på  www.eriknord.no/Oslokart.htm .

 

Begge velger ett av fargeområdene som sitt område å bli utfordret på - som regel 4-5 ruter på kartet. (Man kan også bli enige om å velge færre ruter.)

 

Begge bruker et øyeblikk på å velge et sted fra motstanderens område.

 

Man legger mobilen i landskapsposisjon og forstørrer bildet man vil vise, slik at det fyller hele skjermen og all avslørende tekst blir skjult.

 

Man bytter mobil, eller legger mobilene på bordet, slik at begge spillere kan studere den andres valgte bilde.

 

Så svarer man etter tur (eller i munnen på hverandre). Samme regler som i spillemåte 1 mht å bekrefte eller opplyse hvilket område stedet ligger i. Og igjen må man spesifisere årstid og huske sommertid når soldiagrammer leses.

 

Man noterer poeng, tar tilbake egen mobil, velger et nytt bilde fra motstanderens område og gjentar prosessen. 

 

Strategi og taktikk i spillemåte nummer to:

 

Man kan ta spillet som en lek og bare å ha det gøy og se hva man klarer.

Hvis det derimot skal være en duell og kamp på kniven, gjelder selvsagt følgende:

-     Velg for egen del et område av byen du kjenner.

-     Begrens motstanderens poengfangst ved å velge vanskeligst mulige oppgaver 😊.

 

Ved begge spillemåter kan man for moro skyld eventuelt flytte brikker på et brett i stedet for å summere poeng.

 

Aktiv lek – Asfaltmaling – Stigespill

 

Spillerne avtaler selv hvor strenge de skal være ved poenggivningen. F.eks. kan de bestemme at stedets egennavn må være riktig, mens fellesnavn som pub og café ikke spiller noen rolle, og at priser og klokkeslett kan ha feil på inntil henholdsvis 10 kroner og en time. Det kan også avtales å gi et halvt poeng for nesten riktige svar, f.eks. i forbindelse med svar om lokalisering (bydel/gate).

 

Ha det hyggelig, og kom gjerne med tilbakemeldinger til eriknord1948@gmail.com. 😊

 

Til spillemåte 1:

www.eriknord.no/UteserveringAlfa.htm

 

Til spillemåte 2:

www.eriknord.no/Oslokart.htm

 

 

Til snarveier for solforhold og ølpriser

 

Til meny, solguide

 

Til nettstedets forside