Til åpningsiden: https://www.eriknord.no Julebakst og
produktivitet Kronikk/novelle i Dagbladet
julaften 1985 -
Å
Herregud! Sa Markus Føring. -
Hva er det
skatten min? Fia Førings stemme lød fra kjøkkenet.
Jula var kommet på henne som på kjerringa. Hun sto til albuene i kakedeig. -
Det er han
der Antti Vekstola igjen. Han der grønnspetta finnen, vet du. Han tror visst
at vi nordmenn lever helt isolert. Internasjonal konkurranse må være helt
ukjent for ham. -
Ektemannens indignasjon gjorde ikke inntrykk på Fia Føring. Hun hadde det for travelt med å gjøre
gjengjeld overfor fru Johannesen i første. De to kvinnene hadde innledet et
samarbeid om julebaksten for noen år siden. Kjevling av sirupssnipper falt Fia tungt for brustet. Hun hadde derfor lurt på om ikke
fru Johannesen kunne bake dobbel porsjon av sine, så kunne hun selv ordne med
berlinerkranser for dem begge. Fru Johannesen,
som brukte omtrent like lang tid på begge kakesortene, syntes det var bare
hyggelig å kunne hjelpe en nabo i nød. Slik oppsto det
et årlig kakebytte. Og bytte-betingelsene var de enkleste mulige: snipp for
krans, krans for snipp. Fia Føring nynnet mens hun arbeidet. I løpet av det siste
året var hun for første gang i sitt liv blitt virkelig interessert i
kakebaking - mye fordi mannen hennes var en av de største kakemonser
verden har sett. Glad i ham som hun var hadde hun begynt å bake ukentlig –
store kaker, små kaker, lyse kaker, mørke kaker, fylte kaker, tørre kaker.
Markus elsket henne for det. Mens hun ble ivrigere og ivrigere, ble han
fetere og fetere. All
denne bakingen var selvsagt ikke uten virkning på Fias
ferdigheter med deig og desslike. Hurtigere og hurtigere trillet smultringene
fra hennes hender, og sjeldnere og sjeldnere kjevlet hun seg fast. Ved den
jula som nå sto for døra, var hun blitt en veritabel racer ved bakerfjøla. Fru Johannesen var faktisk blitt rene sinken
i forhold. Fia Føring trillet en imponerende deigpølse over
kjøkkenbenken og nynnet igjen. - Vektstola er steingæærn! Sa Markus Føring. Han sto i døråpningen og
fulgte den sprellende pølsa med øynene. - Har du lest hva han skriver i her avisa? Fia tørket mel fra pannen og medga at hun nok ikke var kommet
så langt. - Han mener at det ikke er så viktig å øke produktiviteten
i industrien og at man i framtida heller bør satse på å gi arbeiderne mer
interessante jobber. Deigpølsa
sluttet å sprelle. Med raske snitt oppløste Fia den
i et dusin fingerlange pølsebarn. Markus kapret to av dem. - Hører du? gumlet han. - Jada, sa Fia. - Er det så dumt,
det? - Dumt? Det er
det største sludderet jeg har hørt. Hvordan i all verden skal vi klare å
konkurrere med andre land hvis vi ikke holder tritt med dem i
produktiviteten? - Må vi absolutt
konkurrere, da? Fia svarte ektemannen så godt hun
kunne mens fingrene hvileløst gjorde pølsebarna klare for kremering. Markus sukket
oppgitt. - Selvfølgelig må vi konkurrere. Vi må jo eksportere for å kunne
betale for alt det vi importerer. Og da blir spørsmålet: Hvorfor i all verden
skulle andre land være interessert i å handle med oss dersom vi produserer
alt mye dyrere enn de selv kan gjøre? Fia tygget spørsmålet inn i en tiloversbleven
deigklump. Pølsebarna lå med foldede hender på stekebrettet.
Til korsets tegn fra ektemannen åpnet hun ovnsdøra og skjøv brettet
ubønnhørlig inn. - Kanskje det er
på samme måte som med fru Johannesen og meg? foreslo hun. - Hæ? - Det med å
handle med hverandre, mener jeg. Fia gjøv energisk
løs på resten av deigen. Markus så
bekymret på sin kone. Han satte stor pris på hennes interesse for kakebaking.
Men det fikk være grenser for hva som kunne settes inn i et kakeperspektiv.
Han gjorde henne oppmerksom på dette. - Jamen hør på meg litt, avbrøt hun ham. - Fru Johannesen
og jeg fortsetter jo å bake for hverandre selv etter at jeg er blitt mye
flinkere enn henne. - Du er altfor
godhjertet, sa Markus og strøk henne kjærlig over kinnet. - Slett ikke.
Det lønner seg for meg rett og slett. Markus så meget skeptisk ut. - To timer
bruker jeg nå på å bake dobbel porsjon berlinerkranser. Om jeg hadde latt
være å bytte med fru Johannesen, ville jeg ha brukt én time på en enkel porsjon
berlinerkranser og to timer på en porsjon sirupsnipper. Det blir tre timer
til sammen det - altså en time mer enn jeg bruker nå. Markus klødde
seg i bakhodet. - Det lønner
seg faktisk for meg å bytte med henne selv om jeg er raskere enn henne med
begge kakesortene, fortsatte Fia. Ordene kom tørt
konstaterende, uten spor av triumf. Snarere virket det som om hun var litt
overrasket selv over konklusjonen. Markus så
vurderende på henne mens han dro seg i munnskjegget. - Og fru
Johannesen bruker akkurat like lang tid som før og får nøyaktig de samme
kakeporsjonene som hun har hatt hele tiden. Hun taper faktisk ingenting på at
jeg er blitt mer effektiv enn henne. Man ville med letthet ha hørt en
deigklump klaske i vinylen. Fia rullet nynnende ut
en pølse. Ikke før var
den delt opp før ektemannen igjen åpnet munnen. Han skjøv inn en av bitene
mens øyet glimtet grusomt. - Ha! Erklærte
han. - Du kommer til
å få vondt i magen, vennen min, sa Fia uberørt. - Det er du som
er godhjertet! - Å? - Du må da for
svingende ikke fortsette å bytte kake mot kake. Nå som det koster deg mindre
å bake, er det ingen grunn til at du skal gi fru Johannesen like mange
berlinerkranser som før for at hun skal gjøre den ene halvparten av jobben
for deg. Du kunne for eksempel nøye deg med å gi henne 50 berlinerkranser for
75 sirupsnipper som du får fra henne. Og da er det klart at hun ville få
mindre igjen for strevet sitt og at hun i virkeligheten ville tape på at du
er blitt flinkere mens hun har stått stille. Fia Føring så hoderystende på sin mann. Hun satte stor
pris på hans forretningstalent. Men det fikk være grenser for hva som kunne
settes inn i et økonomisk perspektiv. Hun forsøkte på en pen måte å gjøre ham
oppmerksom på dette. Han feide
henne av. - Jeg snakker om prinsipper. Kakebytte eller internasjonal handel –
det kommer ut på ett: Den som ikke holder tritt med handelspartnere i
effektivitet, vil få svi, i hvert fall dersom han – eller hun – har å gjøre
med handelspartnere som er forretningsmessig innstilt. Fia tenkte seg om. Så sa hun: - Det der gjelder ikke
kakebaking. Hvis jeg tilbød fru Johannesen noe dårligere enn å bytte kake mot
kake, ville hun foretrekke å bake begge sortene selv. Det ville hun ikke tape
noe som helst på, ettersom hun bruker omtrent like langt tid på begge
sortene. Jeg, derimot, ville miste fordelen av samarbeidet vårt. Markus så lenge
på henne. Så ga han seg til å trave fram og tilbake over gulvet mens han med
urolige fingrer lette i munnskjegget etter et drepende argument. Fia la uanfektet de siste deigkransene på plass på
brettet. - Det går ikke
an å sammenlikne kakebaking og internasjonal handel, fastslo Markus omsider. - Sikkert
ikke, sa Fia. Det var henne
også knekkende likegyldig. Hun hadde mest svart fordi det var hyggelig med
selskap. Hun åpnet ovnsdøra og trakk ut en nydelig porsjon med gylne, lubne
lekkerbiskener. Så fint, tenkte hun, at fru Johannesen ikke
taper på at jeg er blitt så mye flinkere.
For denne behagelige måten å skaffe meg sirupssnipper på vil jeg nødig miste. |