Til åpningssiden: https://www.eriknord.no Dagfinn Høybråtens triksing med
ord og tall, opportune utelatelser og misvisende sammenlikning Ot.prp. nr 23
(2002-2003) om røykfrie serveringssteder har et kapittel om hvordan gjeldende
forskrifter om røykfrie soner virker i praksis. Kapitlet bygger på en rapport
fra tre meningsmålinger utarbeidet av firmaet Knoff for Statens
tobakksskaderåd i november 1999 (Røyking ved servering: Evaluering i
sammendrag.) Kapitlet gir et fordreid bilde av rapportens konklusjoner. 1. Triksing med
ord og opportun utelatelse. Første konklusjon i rapporten er følgende:
’I spisesteder følges reglene stort sett bra. Den røykfrie sonen er
nok mange steder noe for liten, men den er som regel mer enn stor nok til å
dekke etterspørselen, og dermed oppfylles i og for seg forskriftens intensjon
om et tilbud til dem som vil unngå passiv røyking. I drikke- og
dansesteder forekommer derimot forskriftsbrudd ofte.’ (s. 27). I proposisjonen er dette gjengitt slik: ’ På spisesteder følges reglene bedre enn på drikke- og
dansesteder. På de sistnevnte forekommer det ofte forskriftsbrudd.’ (s. 15).
På side 22 er fordreiningen enda større: ’Erfaringer, blant annet fra
evalueringsrapporter, viser at soneinndelinger i liten grad fungerer i
praksis, spesielt gjelder dette drikke- og dansesteder der publikum beveger
seg rundt i lokalet.’ Kommentar: Den positive konklusjonen for
spisesteder er blitt vesentlig dempet. 2. Opportun utelatelse. Det heter i rapporten at ’de
sanksjonsmidler som finnes i dag, er ganske effektive når de tas i bruk.’ (s.
27). Dette er utelatt i proposisjonen. 3. Opportun utelatelse. Det heter i rapporten at ’de fleste mener
at dagens regler om 50 % røykfrie bord og seter er passe, men kan godt tenke
seg skjerpelser i retning av påbud om faste skilt eller skillevegger mellom
røykfri sone og røykesone’ (s. 27). Dette er utelatt i proposisjonen. 4. Triksing med tall. Et utvalg av befolkningen var bedt om å ta
stilling til utsagnet ’Det bør være totalt røykeforbud på restauranter og
andre spisesteder’. 15 % var ’helt enig’, 15 % ’delvis enig’, 15 % ’delvis
uenig’ og 50 % helt uenig. Det ble i rapporten konkludert at to tredjedeler
av befolkningen var motstandere av forbud (s. 25). I proposisjonen gjengis
dette slik: ’30 prosent av befolkningen støtter totalforbud på spisesteder’. Kommentar: Man kan ikke ut fra
opplysningen i proposisjonen vite hvor mange som var motstandere. Man kjenner jo ikke
vet-ikke andelen. Det er dessuten litt uklart om ’delvis enighet’ i totalforbud egentlig
kan tolkes som støtte til totalt forbud. Språklig er det litt rart. Misvisende sammenlikning På TV har helseministeren minst to ganger
begrunnet røykelovforslaget med at ’det er flere som dør av passiv røyking
enn i trafikkulykker’. Dette er muligens sant for passiv røyking generelt
(det vitenskapelige grunnlaget er noe usikkert), og dét
problemet skal ikke bagatelliseres. Men passiv røyking på serveringssteder,
som røykelovforslaget gjelder, står for bare en liten brøkdel av dette. Slik
uttalelsen er blitt framsatt, er det lett å oppfatte den som en angivelse av
problemets omfang på serveringssteder. Men tallet for dette ville ikke på
noen måte ha hatt den samme slagkraft, og det er formodentlig grunnen til at
helseministeren velger å snakke om noe annet. |