Til åpningssiden: https://www.eriknord.no Røykeloven: Uriktig om lave
nivåer av passiv røyking Dagbladet, jan 2003 av dr.philos Erik Nord,
helsetjenesteforsker, Oslo Vi vet fra historien at når myndigheter
utøver autoritær politikk, er deres omgang med sannheten ofte lemfeldig.
Helseministerens proposisjon om totalforbud mot røyking på alle
serveringssteder av enhver art er et moderne eksempel. Før jeg fortsetter, nevner jeg at jeg selv
er av-og-til røyker. Jeg støtter arbeidet for å begrense aktiv røyking og
verne mennesker mot passiv røyking. Det er totalforbudet jeg finner urimelig. På norske kaféer og restauranter med god
soneinndeling og ventilasjon er mengden av tobakksrøyk ca. 1-5 mikrogram
(milliontedels gram) nikotin per kubikkmeter luft. Svært få mennesker
sjeneres ved et så lavt nivå. Servitører på slike steder utsettes for passiv
røyking tilsvarende det å røyke en sigarett ca. hver fjerde dag. I
proposisjonen finnes ingen dokumentasjon for at så lite røyking er skadelig. En rekke studier viser høyere forekomst av
bl.a. lungekreft og hjerteinfarkt hos personer som er utsatt for passiv
røyking enn hos personer som i liten grad er det. Det er liten grunn til å
betvile at det her er en årsakssammenheng. Men det er vanskelig i slike
studier å kontrollere fullt ut for andre forskjeller mellom de som er
utsatt for passiv røyking og de som ikke er det, herunder forskjeller i egen
røyking. Mange epidemiologer er derfor tilbakeholdne med å angi styrken
av sammenhengen mellom passiv røyking og sykdom. Proposisjonen underslår slik
faglig usikkerhet. Den refererer bl.a. en artikkel i det prestisjetunge New
England Journal of Medicine i 1999, der forfatterne ut fra granskning av
atten enkeltstudier mente å kunne fastslå en klar effekt av passiv røyking på
hjerteinfarkt. Proposisjonen nevner ikke at artikkelen ble kritisert av en
lederskribent i det samme nummeret av tidsskriftet, med følgende avslutning:
’Jeg beklager å måtte konkludere at vi ennå ikke vet med nøyaktighet hvor mye
eller for den saks skyld hvorvidt (min utheving) passiv røyking øker
risikoen for hjertesykdom’. Det er vanskelig å anslå effektene på lave
nivåer av passiv røyking utfra observasjoner på høyere nivåer. Proposisjonen
hever seg over dette problemet. Anslått risiko ved å arbeide i 20 mikrogram
nikotin per kubikkmeter luft er brukt til å beregne risikoen – uten
usikkerhetsmargin! - ved 1 mikrogram per kubikkmeter - ganske enkelt ved å
anta proporsjonalitet mellom røykmengde og helserisiko. Det er ikke
dokumentasjon for denne antakelsen. Den er heller ikke opplagt rimelig. Med
mange ting (kaffe, fett, rødvin) må man over visse terskerverdier før
adferden blir helseskadelig. Dette gjelder særlig når virkninger er svake og
melder seg svært seint i livet, ettersom det da er så mange andre ting man
risikerer å dø av først likevel. M.a.o: Selv om moderat passiv røyking skulle
være dokumentert helseskadelig, kan det godt hende at beskjeden passiv
røyking er helt uskadelig – akkurat som røyking av en sigarett hver fjerde
dag formodentlig er det. Men helseministerens informasjon til
Stortinget er en annen. På side 22 i proposisjonen heter det: ’Det foreligger
i dag dokumentasjon på at relativt beskjedne mengder tobakksrøyk i et lokale
vil ha en negativ helsemessig påvirkning’. Påstanden er uriktig og
villedende. Det er videre et spørsmål om hvor alvorlig
man skal se på eventuelle bittesmå risikoøkninger. Anta for eksempel
at en servitør i 45 år arbeider i luft som i gjennomsnitt inneholder 5
mikrogram nikotin per kubikkmeter. Helseministeren mener et slikt scenario er
uakseptabelt. Men proposisjonens egne anslag - som altså er svært spekulative
- kan omregnes til at 5 mikrogram/m3 i 45 år på heltid øker risikoen
for å dø av hjerteinfarkt eller lungekreft i 70-årsalderen fra ca. 22 til
22,5 prosent. Ønsker vi et samfunn der alle er så helsefikserte at så små
forskjeller blir betydningsfulle og styrende for helsepolitikken? Proposisjonens misvisende påstander om
beskjeden passiv røyking er spesielt alvorlige sett i sammenheng med dens
tilbakeholdelse av informasjon på et annet punkt. Kapittel 3 refererer fra en
uavhengig rapport utarbeidet for helsedepartementet om hvordan de nåværende
forskriftene om røykfrie soner etterleves. Rapporten konkluderer bl.a. med at
’i spisesteder følges reglene stort sett bra. .. I drikke- og dansesteder
forekommer derimot forskriftsbrudd ofte.’ (s.27). På proposisjonens side 22
er dette blitt til: ’Erfaringer, blant annet fra evalueringsrapporter, viser
at soneinndelinger i liten grad fungerer i praksis, spesielt gjelder dette
drikke- og dansesteder der publikum beveger seg rundt i lokalet’. For
spisesteders del er dette direkte å holde tilbake informasjon for Stortinget. I sum mener jeg det vil være uriktig å gå
til et så drastisk skritt som totalforbud mot røyking på alle
serveringssteder når (a) erfaringene med dagens soneordninger på spisesteder
er ganske gode og (b) lave eksponeringer for tobakksrøyk i lufta verken sjenerer
servitører eller synes å gi nevneverdig helserisiko. En god prøveordning
kunne være å la serveringssteder være røykfrie inntil de eventuelt har
dokumentert akseptable sone- og ventilasjonsforhold, hvoretter dispensasjon
til røyking i røykesoner gis etter søknad. Arbeidstilsynet går prinsipalt inn
for totalforbud, men sier i sin høringsuttalelse at også en
dispensasjonsordning vil være forsvarlig. Noen bedrifter vil ha lettere enn
andre for å imøtekomme de krav som settes, men dette er ikke noe nytt i
miljøvernlovgivning. I tillegg mener jeg at når arbeidervern er
motivet, vil det uansett være ulogisk å forby røyking på små serveringssteder
hvor bare eiere serverer, spesielt hvis de har en nedre aldersgrense som
utelukker ungdom. Til slutt: Det er påfallende lite debatt om
røykelovforslaget i radio, TV og aviser. Det har formodentlig å gjøre med
røykingens politiske ukorrekthet i mange miljøer. Men vi må ikke la krav til
sannhet og redelighet forfalle. I sin høringsuttalelse til proposisjonen
skrev SINTEF-energiforskning bl.a.: ’Det som er skrevet om ventilasjon i
høringsnotatet inneholder så mange feil og mangler, og er så tendensiøst, at
vi har vanskelig for å ta det seriøst.’ Det er altså flere som mener at
proposisjonen ikke holder mål faglig. Helseministeren må ta ansvaret. Men
ansvaret går også lenger ned. Proposisjonen kunne neppe ha blitt som den er
blitt om det ikke var for at en del ansatte i den sentrale helseforvaltning
har en tendens til å sette seg utover sitt faglige mandat og bli politiske
aktører. Forvaltningen bør selv ta et oppgjør med denne rolleblandingen. |