Til åpningssiden: https://www.eriknord.no NY TID 17. januar 2003 Røykeloven: Dilemma og løsninger av Erik Nord, seniorforsker ved Nasjonalt
folkehelseinstitutt (Artikkelen uttrykker forfatterens
personlige mening.) Forslaget om røykeforbud på serveringssteder
setter venstresiden i en klemme. På den ene side kvier man seg for å gjøre et
så sterkt inngrep i den personlige frihet til helt alminnelige mennesker over
det ganske land. På den annen side vil man gjerne sikre servitører et
forsvarlig arbeidsmiljø. Klemma ser verre ut enn den egentlig er –
ganske enkelt fordi helseministeren feilinformerer Stortinget. Ministeren lot to professorer som er
innbitte røykemotstandere gjøre opp status om helseskadene ved passiv
røyking. Forskningsresultater på dette området er svært unøyaktige.
Bedømmingen avhenger av øynene som ser. Vanlig praksis er da at man ber flere
eksperter med ulikt ståsted om å foreta bedømmingen. Helseministeren lot de
to anti-røykerne gjøre jobben alene. I proposisjonen opplyses dette ikke. Som man roper i skogen
får man svar. Helseministeren hevder at ’det foreligger i dag
dokumentasjon på at relativt beskjedne mengder tobakksrøyk i et lokale vil ha
en negativ helsemessig påvirkning’. Men proposisjonens egne tall forteller
indirekte følgende: På norske serveringssteder med god soneinndeling og
ventilasjon er mengden av tobakksrøyk ca. 1-5 milliontedels gram nikotin per
kubikkmeter luft. Svært få mennesker sjeneres ved et så lavt nivå. Servitører
på slike steder utsettes for passiv røyking tilsvarende det å røyke en kvart
sigarett om dagen. Det høres ikke særlig farlig, og det finnes ingen
vitenskapelig dokumentasjon for at et så beskjedent røykinntak skulle gi
helseskader. To framtredende norske medisinske forskere
gikk i Dagbladet 10. januar skarpt ut mot helseministerens påståtte
dokumentasjon. Det er også et spørsmål om hvor alvorlig
man skal se på eventuelle bittesmå risikoøkninger. Anta for eksempel
at en servitør i 45 år arbeider i luft som i gjennomsnitt inneholder 5
mikrogram nikotin per kubikkmeter. Helseministeren mener et slikt scenario er
uakseptabelt. Men proposisjonens egne (spekulative) anslag kan omregnes til
at 5 milliontedels gram/m3 i 45 år på heltid øker risikoen for å dø av
hjerteinfarkt eller lungekreft i 70-årsalderen fra ca. 22 til 22,5 prosent.
Ønsker vi et samfunn der alle er så helsefikserte at så små forskjeller blir
betydningsfulle og styrende for helsepolitikken? Proposisjonen er direkte uredelig i sin
beskrivelse av dagens forhold. Den refererer fra en uavhengig rapport
utarbeidet for departementet om hvordan nåværende forskrifter om røykfrie
soner etterleves. Rapporten konkluderer bl.a. med at ’i spisesteder følges
reglene stort sett bra. .. I drikke- og dansesteder
forekommer derimot forskriftsbrudd ofte.’ (s.27). På proposisjonens side 22
er dette blitt til: ’Erfaringer, blant annet fra evalueringsrapporter, viser
at soneinndelinger i liten grad fungerer i praksis, spesielt gjelder dette
drikke- og dansesteder der publikum beveger seg rundt i lokalet’. Arbeidsmiljøloven gir på to punkter større
handlingsrom enn det proposisjonen gir inntrykk av: For det første er loven ikke til hinder for
at arbeidstakere må leve med visse belastninger når det vil koste det øvrige
samfunn svært mye å fjerne belastningene helt: Veiarbeidere puster inn noe
eksos, dykkere lever med ulykkesrisiko osv. Tobakksrøyk er etter loven ikke i
noen særstilling. Anerkjenner man først røykernes behov og nytelse som
legitime, er deres livsutfoldelse et ’praktisk’ hensyn i arbeidervern på
samme måte som bilisme og produktivitetskrav er det. Det betyr at en
beskjeden røykbelastning i prinsippet vil kunne anses som ’fullt forsvarlig’
etter arbeidsmiljøloven. For det andre: Helseministeren mener ingen
ennå har kunnet gi noe argument for at servitører skal ha dårligere vern mot
passiv røyking enn andre arbeidstakere. Også denne absolutte likhetstanken er
fremmed for arbeidsmiljøloven. Det er mange eksempler på at noen
arbeidstakere ikke får det samme vernet mot et problem som andre
arbeidstakere får – fordi det ikke er praktisk mulig. Eksosbelastning av
veiarbeidere er et slikt eksempel. Hvis beskjeden passiv røyking kan
tolereres, og man aksepterer at det kan gjelde litt ulike regler for ulike
typer serveringssteder, blir det straks mer aktuelt å se på alternative
løsninger, som gir 100 prosent røykfritt miljø noen steder og kanskje 90-95
prosent andre steder. Arbeidstilsynet støtter helseministerens
forslag, som jo på en ’enkel’ måte løser et arbeidsmiljøproblem fullstendig.
Men i sin høringsuttalelse til proposisjonen åpnet tilsynet for at kommunene
skulle ha hjemmel til å gi dispensasjon til steder som kan godtgjøre at de
gjennom soneinndeling, skjerming og ventilasjon har sikret et
tilfredsstillende tilbud for ikke-røykere og ansatte. Proposisjonen refererer
mange høringsuttalelser, men har helt utelatt denne. I proposisjonen påpekes det at tekniske
alternativer til totalforbud vil favorisere større serveringssteder i forhold
til små. Men det er en fremmed tanke i miljøarbeid at offentlige krav ikke
skal kunne virke konkurransevridende. Krav og frister varierer nok noe, men
de er like fullt tyngre for noen bedrifter enn for andre. Arbeidsmiljøloven tar for
øvrig sikte på å beskytte eiere. Om to kompanjonger velger å
tillate røyking på et sted hvor de selv er alene om å servere, er det ikke
grunn til å forhindre dette ut fra en arbeiderverntankegang. Slike
steder bør altså kunne unntas fra en røykelov. Det kan også skilles mellom
serveringssteder med ulike aldersgrenser. Proposisjonen viser til at mange
serveringssteder er røykearenaer for ungdom. En mulighet er da å innføre
røykeforbud på danse- og drikkesteder hvor ungdom under for eksempel 20 år
har adgang, og hvor forskrifter respekteres lite, uten dermed helt å forby
røyking andre steder. Røykforholdene på mange serveringssteder må
forbedres radikalt. Men bortimot to tredjedeler av befolkningen er i mot totalforbud.
Helseministeren unnlater å nevne dette, og feilinformerer de folkevalgte på
en rekke andre punkter. Proposisjonen bør sendes tilbake til departementet. |