Tilbake til åpningssiden: https://www.eriknord.no Røykeloven: Fortielser,
usannheter og alternative løsninger av Erik Nord Det er behov for å redusere aktiv røyking
og verne mennesker mot passiv røyking. Men helseministeren går unødvendig
langt og oppfyller ikke sin informasjonsplikt når han foreslår forbud mot
røyking på alle serveringssteder for å verne servitører mot helseskader. I denne saken er det to parter med legitime
interesser. Det er servitører og ikke-røykende gjester på den ene side og
røykere av ulike slag på den annen. I proposisjonen står det ikke et ord om
hvem røykerne er, hvor stor andel de utgjør av gjestene på serveringssteder
og hva røyken betyr for dem i form av tapt hygge og nytelse og – for noen –
nødvendig hvile. Det er utillatelig ensidig saksframstilling. Interessant nok forekom det et lite avsnitt
om ’Røykevaner i Norge’ i utkastet til proposisjon som ble sendt på høring.
Der framgikk det bl.a. at røyking er langt mer vanlig i lavutdanningsgrupper
enn i høyutdanningsgrupper. Totalforbudsforslaget kan altså sees som et klart
tilfelle av ’klassejuss’: Velutdannede ikke-røykere
i hovedstaden foreslår noe som primært går utover alminnelige kvinner og menn
over det ganske land. I proposisjonen har helseministeren latt to
professorer som er kjent som ihuga røykemotstandere gjøre opp status over vår
kunnskap om helseskadene ved passiv røyking. Forskningsresultater på dette
området er svært unøyaktige. Bedømmingen vil avhenge av øynene som ser. All
vanlig praksis tilsier at man da utpeker et ekspertpanel, bestående av flere
personer med ulikt ståsted, til å foreta bedømmingen. Men helseministeren
valgte to ihuga røykemotstandere. I proposisjonen sies det ikke et ord om
dette. Som man roper i skogen
får man svar. På grunnlag av de to professorenes rapport forteller
helseministeren Stortinget at ’det foreligger i dag dokumentasjon på at
relativt beskjedne mengder tobakksrøyk i et lokale vil ha en negativ
helsemessig påvirkning’. Denne påstanden brukes for å begrunne et totalforbud
framfor mindre drastiske løsninger. Men bruker man proposisjonens egne tall
kan man anslå følgende: På norske kaféer og restauranter med god
soneinndeling og ventilasjon er mengden av tobakksrøyk ca. 1-5 mikrogram
(milliontedels gram) nikotin per kubikkmeter luft. Svært få mennesker
sjeneres ved et så lavt nivå. Servitører på slike steder utsettes for passiv
røyking tilsvarende det å røyke en sigarett ca. hver fjerde dag. Det virker
ikke umiddelbart særlig farlig, og det finnes i hvert fall ikke vitenskapelig
dokumentasjon for at et så beskjedent røykinntak skulle gi helseskader,
verken på kort eller lang sikt. Hvorfor snakker ministeren usant? Arbeidstilsynet støtter helseministerens
forslag, som jo på en ’enkel’ måte løser et arbeidsmiljøproblem fullstendig.
Men tilsynet har formodentlig sett at det kan være flere legitime interesser
å ta hensyn til enn servitørenes. I sin høringsuttalelse til proposisjonen
åpnet tilsynet for at kommunene skulle ha hjemmel til å gi dispensasjon til
steder som kan godtgjøre at de har etablert en ordning som sikrer et
tilfredsstillende tilbud for ikke-røykere og ansatte. Røykeproposisjonen
refererer mange høringsuttalelser, men har helt utelatt denne. Hvorfor? Helseministeren vil sikre at servitører får
sine rettigheter etter arbeidsmiljøloven innfridd. Det er greit. På den annen
side tar arbeidsmiljøloven ikke sikte på å beskytte eiere. Om to
kompanjonger velger å tillate røyking på et sted hvor de selv serverer, er
det altså ikke noe arbeidsmiljøloven i utgangspunktet er ment å regulere.
Hvorfor erkjenner ikke helseministeren dette? Er det fordi hans egentlige
ærend ikke er å beskytte servitører, men å gjøre det vanskeligere for folk å
finne et sted å røyke? Proposisjonen refererer fra en uavhengig
rapport utarbeidet for helsedepartementet om hvordan de nåværende
forskriftene om røykfrie soner etterleves. Rapporten konkluderer bl.a. med at
’i spisesteder følges reglene stort sett bra. .. I
drikke- og dansesteder forekommer derimot forskriftsbrudd ofte.’ (s.27). På
proposisjonens side 22 er dette blitt til: ’Erfaringer, blant annet fra
evalueringsrapporter, viser at soneinndelinger i liten grad fungerer i
praksis, spesielt gjelder dette drikke- og dansesteder der publikum beveger
seg rundt i lokalet’. Hvorfor underslår helseministeren den positive
opplysningen om spisesteder? Hvorfor viderebringer
han ikke at ’de sanksjonsmidler som finnes i dag, er ganske effektive når de
tas i bruk.’ (rapportens side 27)? Helseministeren er også opptatt av at
serveringssteder er røykearenaer for ungdom. Hvorfor diskuterer han ikke da
muligheten av å innføre røykeforbud på danse- og drikkesteder hvor ungdom
under for eksempel 20 år har adgang, og hvor forskrifter respekteres lite,
uten dermed helt å forby røyking andre steder? Helseministeren viser til at de fleste
høringsinstanser støtter forslaget om totalforbud. Han lar være å fortelle at
bortimot to tredjedeler av befolkningen er i mot totalforbud. Men det er riktig at de ikke var
høringsinstanser. |